Beter banenzwemmen: Schoolslag vs Borstcrawl - Sportkaart
Toegang tot 100+ locaties
Na 3 maanden maandelijks opzegbaar
Probeer verschillende sporten uit

Beter banenzwemmen: Schoolslag vs Borstcrawl

Banenzwemmen met de borstcrawl of schoolslag

Weet jij al welke zwemslag beter bij jou past?

Banenzwemmen is een lichaamstraining die je lichamelijk sterker en gezonder maakt. Je verbetert je algehele conditie door banenzwemmen. Als je ten minste de technieken goed inzet. Om te profiteren van de positieve effecten van zwemmen, kun je beginnen met 3 x 30 minuten zwemmen in de week. In deze blog komen de voordelen aan bod van de twee bekende zwemslagen

 

Schoolslag — basis banenzwemmen

De schoolslag is een van de eerste zwemslagen die zwemmers leren. Het vergt een groot uithoudingsvermogen omdat voor elke armbeweging een voetbeweging nodig is. Met de schoolslag train je:

  • rugspieren;
  • buikspieren;
  • bilspieren;
  • bovenbeenspieren.

Je verbrand per uur tussen de 400 en 700 kcal. 

Met de schoolslag duw je met de armen het water opzij en naar achteren, terwijl deze onder water blijven. De benen maken een zijwaartse/achterwaartse trapbeweging. Een armslag gaat eerst, waarna de beenslag volgt. Bij het verkeerd uitvoeren van de schoolslag kunnen er blessures optreden bij de nek, rug en knie. Bereid je dus goed voor voordat je je training uitbreidt.

Borstcrawl — wees de snelste

De borstcrawl is de snelste zwemslag. Fanatieke zwemmers gebruiken vaak deze techniek. Bij de borstcrawl gebruik je bijna alle spiergroepen. Dat vergt veel uithoudingsvermogen. Met de borstcrawl verbrand je per uur tussen de 500 en 800 kcal per uur. 

De borstcrawl techniek is lastig om goed aan te leren. Maar oefing baart kunst. Bij het verkeerd uitvoeren van de borstcrawl kunnen er schouderklachten ontstaan. De armslag belast de schouder. Dit komt doordat de schouder als het ware in elkaar wordt gedrukt.

Wat is de beste vorm?

Beide zwemslagen hebben hun eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is wat voor jouw lichaam het fijnst is en waar jouw voorkeuren liggen. Weet jij zelf nog niet wat jouw voorkeur is? Probeer dan met de Sportkaart bij een van onze aanbieders te zwemmen en kom erachter wat het best bij jou past!

Translate »